Jantine Kroeze

Edelsmid en vormgever in metalen is sinds 1990 met haar atelier gevestigd in Amsterdam. Daar worden, al vragend, onderzoekend, observerend en voelend, haar sieraden vormgegeven. Met een frisse nieuwsgierigheid naar innovatieve technieken en materialen en een grote hang naar eenvoud.

Geboeid door de gelaagdheid van de levende natuur en met haar drang tot ontdekken en onderzoeken, startte Kroeze haar loopbaan met een studie biologie. Dit bleek de aanzet tot haar werkelijke passie: Edelsmeden.

Zij volgde de opleiding tot goud- en zilversmid in Amsterdam en werkte vele jaren in een maatschap met een in edelstaal gespecialiseerde kunstenaar, waar zij zich bekwaamde in het werken met zowel traditionele edelmetalen zoals goud en zilver, alsook in toepassingen met edelstaal, aluminium en titanium. 

Kroeze ontwikkelde zich tot een veelzijdig zelfstandig ontwerper met een zeer eigen signatuur en een sterke fascinatie voor monochrome kleuren en gestileerd design.

Kroeze communiceert met haar materiaal. En laat haar materialen, vormen en kleuren communiceren met elkaar en met de drager. Uit haar ontwerpen spreekt respect en eerbied voor de natuurlijke schoonheid van materialen; ze gaat, al onderzoekend, een dialoog aan die leidt tot haar vrije, spontane creaties. Puur, direct, doordacht en helder, sieraden die in de eerste plaats aangenaam zijn te dragen.

Creaties die ze eerder handmatig vervaardigde met behulp van traditionele technieken en vandaag ook ontwikkelt met behulp van de meest moderne 2D snijtechnieken, want zij is nieuwsgierig, leergierig; een ontdekkingsreiziger in vormen en materialen met een intrinsieke wens tot verbinden; oud en nieuw, hard en zacht, warm en koud, alles…zoals het is.

Wat Kroeze ontwerpt klopt. Het is tijdloos. Het beweegt. Het valt op. En is de rust zich zelve.

Collier

Armband

Jantine Kroeze