Peter de Rijcke

(Zeist, 1945)

Peter de Rijcke studeerde in de tweede helft van de jaren zestig aan de Rietveldakademie in Amsterdam en volgde er een jaar modeltekenen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. 

Sinds 1972 woont en werkt hij in Hoorn, waar hij een herkenbare figuratieve schilderstijl ontwikkelde met landschappen, stads- en havengezichten en portretten als onderwerpen.

Hij schildert kleurrijk in een bewogen handschrift. Tijdens vooronderzoek gebruikt hij soms de mogelijkheden van digitale fotografie en de computer, maar vaak werkt hij ook buiten direct naar waarneming. De New Yorkse kunstcriticus Michael J. Fressola zei in 2014 over zijn maritieme werk: “Few move as far from the literal sea as Peter de Rijcke. Forget the calm blue/ultramarine/gray tones of the northern Atlantic, he’s in a far brighter, more fiery and saturated colorfield altogether.”

Door hem toegepaste technieken zijn olieverf of acrylverf op doek, aquarel  en tekening. Favoriete werklocaties vindt hij in de Zaanstreek, Amsterdam, het Noordhollandse Bergen, de kusten van het IJsselmeer en het Franse Normandie.

Peter de Rijcke debuteerde in 1969 in de Amsterdamse Galerie Sergej en exposeert sindsdien in binnen- en buitenland. Zijn werk is te zien en te zien geweest in het C.J. Tung Maritime Museum Shanghai (China), het Jiangnan Museum of Art in Wuxi (China), Snug Harbor Cultural Center NYC (USA), de Mystic Maritime Gallery (USA), de Kunsthalle Wilhelmshaven (BRD), de Scheepvaartmusea te Amsterdam en Rotterdam, de Pulchri Studio in Den Haag, het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen en het Westfries Museum Hoorn. Verder exposeert hij zijn werk in diverse galeries, tentoonstellingscentra en Kunstuitlenen, zoals Artzaanstad, Kunstuitleen Kranenburgh Bergen e.a..

Bestuurslid Nederlandse Vereniging van Zeeschilders

Lid Kunstenaars Centrum Bergen

Peter de Rijcke - Verkade april 2018

Hemmes april 2018

Hembrug maart 2018

Haaldersbroek maart 2018

Peter de Rijcke