Gertjan Scholte-Albers

In het laatste jaar van de Enschedese Aki; “Art & Design” plaats ik mijn schildersezel in de buitenlucht. Na het afstuderen keer ik met mijn gezinnetje terug naar Groningen, zeg het atelier vaarwel en ga definitief in weer en wind buiten werken. Met een karretje voor fiets of scooter gevuld met schildergerei trek ik er reeds 18 jaar op uit, om het landschap op afwijkende formaten vast te leggen.

Mijn schilderijen emotioneren/prikkelen de zintuigen. De verfbehandeling is pasteus en expressief, nat in nat, verschillende diktes, verdunde transparante verf druipt over het doek naar beneden.

Met kwasten, penselen, stokjes, paletmessen en zelfs mijn vin­gers breng/spat ik de verf aan of schraap het weg, je ziet de kwaststreken in de verf. Het is mijn bedoeling niet de werkelijkheid maar de beleving ervan weer te geven.

Buiten gaat het schilderen haast vanzelf, ik ervaar de overweldigende ruimte, geniet intens van slechts een deeltje v/d 8.7 miljoen soorten levende organismes, hoor de kraaiende vogels, de nieuwsgierige loeiende koeien en de wind. Ik voel de bittere kou, natte dauw of de broeierige hitte. Het beïnvloedt de wijze waarop ik de verf aanbreng; vlot, rustig, rauw, vurig, driftig en wat al niet wat. Het landschap is een immens groot privéatelier, met name in de winter, wanneer het koud en kil is en de meerderheid achter z’n kacheltje kruipt.”

Gertjan Scholte-Albers exposeert veelvuldig in diverse kunstinstellingen in binnen en buitenland. Hij ontving voor zijn eindexamenwerk de Buning Brongers prijs, in 2003 een Stipendium van het fonds BKVB en in 2006 won hij de Gerrit van Houten prijs.

In 2009 verscheen de monografie “Het Landschap Herzien” van uitgeverij Loos 2009 

A stok fluor pink (120x160cm)

Loonerdiepje 1 (30x180cm)

T Magenta (100x140cm)

Riet large (90x180)

Riet langs schouwerzijlstraweg (30x200cm)

t Vijver Candy (100x200cm)

Naaldloos (100x200)

a stok full color (100x140cm)

Gertjan Scholte-Albers

al gaard (90x180cm)

Le roy nature (100x200cm)