Wil van Blokland

Wil van Blokland werkt nu 35 jaar met klei, soms in combinatie met een ander materiaal maar altijd op een monumentale wijze.  Ze heeft naast haar vrije werk jarenlang in opdracht grote buitenbeelden gemaakt.

Sinds 7 jaar werkt ze 2 maanden per jaar in de porseleinhoofdstad van de wereld, Jingdezhen in China. Hier voelt ze zich thuis , de cultuur en de know-how in deze Chinese stad inspireren haar tot contemplatieve beelden. Eenvoud en abstractie zijn altijd  belangrijk kenmerken in haar werk geweest. Zoals zij zelf zegt :  “Abstractie helpt mij deze complexe wereld te begrijpen”.

En dan gaat het haar vooral om het abstraheren van menselijke verhoudingen en innerlijke belevenissen, die haar fascineren sinds haar vroege jeugd. Deze fascinatie komt tot uiting in de opleidingen, die ze volgde., Het begon met een studie Culturele Antropologie in 1972, gevolgd door twee lerarenopleidingen.

Haar vrije werk wisselt ze af met samenwerkingsprojecten , bijv “De glimlachuitwisseling” in 2015, waarin 800 porseleinen glimlachen van medewerkers van 2 hospitalen in Amsterdam zijn verwerkt.

Wil van Blokland