Thea van Lier

Thea van Lier (Waalwijk 1940) woont en werkt sinds 1976 in Hoorn, waar zij een atelier heeft in een voormalig schoolgebouw in de oude binnenstad. Haar opleiding kreeg zij aan de Amsterdamse Rijksacademie in de vroege jaren '60 en vervolgens de Ateliers ’63 in Haarlem van 1963 tot 1967.

Als tekenares heeft zij een voorkeur voor de materialen houtskool en zwart krijt en als schilderes voor de grote rijkdom aan mogelijkheden van olieverf. Haar verbeelding is herkenbaar en figuratief en beweegt zich tussen hedendaagse vormen van impressionisme en expressionisme.  Gestalten, bomen, fabrieksschoorstenen, maar ook de leegtes op veel van haar werken kunnen een symbolische betekenis hebben.

Een veelheid aan uitdrukkingsmogelijkheden vindt zij in de mens.  Individuele en groepsportretten vormen daarbinnen een specialisatie. Maar in een serie werken met sociaal bewogen visies op het menselijk bestaan  schildert Thea van Lier het individu zonder gezicht als een schim in de massa. Het is daarvandaan maar een kleine stap naar de serie (industriële) landschappen en zeeschappen die onder haar handen een dramatische uitwerking kunnen krijgen. Het bekijken van deze werken kan worden beleefd als een tocht over een planeet die lijkt op de onze, maar waar de leefwereld is gestold, het licht bevroren en de tijd stilgezet.

Thea van Lier - Verdronken land

Thea van Lier - Centrale

Thea van Lier